Ionel Arsene: Inginerii financiare de zeci de milioane de euro în spatele cărora se află Culiță Tărâță

21

Pe prima pagină a siteului firmelor cu care Culiţă Tărâţă spune că nu mai are nicio treabă, apar poza şi un mesaj al său

Acuzaţii foarte ferme referitoare la „inginerii financiare”, “matrapazlâcuri economice” coordonate de Culiţă Tărâţă au fost azi aduse la cunoştinţa întregii ţări prin declaraţia făcută la Camera Deputaţilor de deputatul Ionel Arsene. Liderul PSD Neamţ şi-a dus rechiyitoriul până la capăt arătând cu degetul şi spre unele instituţii ale statului (mai ales spre Fisc) care par să se raporteze la duble măsuri când e vorba de mici oameni de afaceri sau de baroni în toată puterea cuvântului.

În cadrul respectivei declarații, Arsene a făcut referire la o situație suspectă de inginerii financiare, ce are loc în județul Neamț, în care ar putea fi implicat președintele Consiliului Județean Neamţ.

Aș vrea să aduc în atenție o situație gravă din județul Neamț, cu impact major asupra bugetului de stat. Informațiile publicate până acum de presă arată că avem de-a face cu inginerii financiare ce pot aduce pagube de peste 80 de milioane de euro. În spatele acestora se află un om politic cunoscut, Culiță Tărâță, președinte al Consiliului Județean Neamț, care încearcă să-și ascundă matrapazlâcurile economice folosind oameni de paie sau chiar membrii familiei sale. Astfel, în timp ce micii întreprinzători depun eforturi foarte mari să respecte legea și să-și țină afacerile pe linia de plutire, un astfel de personaj pare să fie evitat sau trecut cu vederea de instituțiile de control”, susține Ionel Arsene.

Parlamentarul social-democrat a mai arătat că „informațiile publicate de mass-media susțin că pe data de 6 iunie a.c., societatea TCE 3 Brazi, ce are ca obiect de activitate «cultivarea cerealelor» a cerut la Tribunalul Neamț intrarea în insolvență. Potrivit Ziarului Financiar, TCE avea la sfârșitul anului trecut datorii de 29,2 mil. Euro. În total, TCE 3 Brazi și sateliții săi înregistrează datorii de aproximativ 80 milioane de euro, astfel că și asupra celorlalte firme planează suspiciunea că ar urma să fie sau sunt implicate în inginerii financiare pentru evitarea plății datoriilor. Conform declarațiilor de avere și de interese, președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță, nu are nici o legătură cu TCE 3 Brazi din 2010. În realitate, faptele sale demonstrează contrariul. Pe 27 mai a.c., pentru portalul de știri economica.net el declara următoarele despre activitatea TCE: «Culturile arată bine. Şi cantitativ arată bine. Estimez că vom termina anul cu afaceri de 90-100 de milioane de euro la nivel de grup». Avem o situație în care un politician își ascunde legăturile cu afacerile sale, întrucât el nu își asumă oficial proprietatea. Motivele pot fi multiple: conflict de interese, fapte penale, afaceri cu statul etc”.

Deputatul Ionel Arsene a făcut referire și la reacția instituțiilor publice față de faptele președintelui CJ Neamț: „Găsesc surprinzător faptul că nu se iau măsuri împotriva unui președinte de instituție publică așa cum este Culiță Tărâță. Am văzut de multe ori cum împotriva micilor afaceriști, Fiscul dispune popriri pe conturi sau alte acțiuni ferme împotriva datornicilor. Ceea ce în acest caz nu s-a întâmplat. Oare de ce? Are Fiscul o dublă măsură? Dacă da, ea ar trebui să înceteze și legea să fie pusă în aplicare cât mai curând. Cel puțin la fel de importantă este cercetarea cererii de insolvență a TCE 3 Brazi, pentru a vedea ce se ascunde în spatele ei și cum este justificată. Agenția Națională de Integritate constată tot felul de conflicte de interese la șefii de instituții publice, după cum ne-a arătat până acum. Mă aștept ca și în acest caz să se implice pentru a face lumină asupra acestor fapte și nu pot să nu mă întreb ce i-a împiedicat să facă asta până în prezent. De asemenea, într-un caz asemănător, cel al primarului mun. Piatra Neamț, procurorii DNA au declanșat o anchetă. Din nou, mă aștept ca DNA să-și facă treaba și în privința lui Culiță Tărâță. Pentru că vorbim de afaceri, multe cu statul, de zeci de milioane de euro. Și pentru că românii trebuie să știe că regulile sunt aceleași pentru toți”.

Aș vrea să mulțumesc mass-mediei care a adus la cunoștința nemțenilor aceste informații. În calitate de reprezentant al județului Neamț, voi folosi toate instrumentele parlamentare pe care le am la dispoziție pentru a clarifica semnele de întrebare asupra unei inginerii financiare care ar putea afecta Neamțul, dar și pentru a determina care sunt măsurile ce trebuie luate pentru a soluționa această problemă în favoarea interesului public”, a mai precizat deputatul PSD.

Contactat pe acelaşi subiect cu o zi înainte, Culiţă Tărâţă a spus, vădit iritat de temă, că orice discuţie despre falimentul TCE 3 Brazi cerut chiar de această firmă pe care el a fondat-o nu este decât un atac al adversarilor politici, o „comandă” şi că el nu are nicio treabă cu acest subiect (deşi, pe prima pagina a siteului firmei falimentare tronează poza şi mesajul său, cu calitatea de fondator TCE 3 Brazi” – vezi foto)

Mult mai civilizat în exprimare, Mihai Tărâţă (fiul demnitarului şi unul din administratorii SC Grup TCE 3 Brazi, despre care se spune că ar urma să preia activitatea firmei falimentare) a precizat – tot cu o zi înainte de declaraţia deputatului Arsene – că, în fapt, la baza acestui procedeu economico-juridic numit faliment stă dorinţa de rebranduire şi reaşezare a activităţilor din firmă şi că doar cadrul legal dificil a impus acestă metodă. „Dar va fi o preluare a activului a pasivului, aşa cum se face”, a dat asigurări Mihai Tărâţă.

D.VINCA

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s